În perioada 1-7 august curent, Republica Moldova,  împreună cu alte 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA), cu scopul de a încuraja alăptarea şi, prin ea, de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. SMA este o ocazie oportună de a promova laptele matern ca singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului, iar alăptarea ca cea mai importantă componentă pentru dezvoltarea durabilă a societății.

Sloganul și tema SMA din anul curent: „Susținem alăptarea împreună”, sugerează importanța colaborării intersectoriale în promovarea alăptării în cele 4 domenii de acțiune principale, care sunt: nutriție, securitate alimentară și reducerea sărăciei; sănătate și bunăstare; mediu și schimbările climatice; productivitatea femeilor și ocuparea forței de muncă. Creșterea ratelor de alăptare exclusivă pot fi obținute numai prin cooperarea și colaborarea între sectoare și generații și susținerea inițiativelor societății civile, deoarece promovarea alăptării este o responsabilitate socială comună.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2015, circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați până la 3 luni, 84,8% de copii - până la 6 luni și până la 1 an această cifră constituie 71,8% din numărul total de copii. Conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

Alăptarea este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală, etc.

 

 

Săptămâna Mondială a Alăptării este organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu UNICEF şi OMS. Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, instituţiile medicale publice din toată ţara vor organiza şi realiza activităţi de informare, educare şi comunicare privind importanța alăptării, cu sloganul „Susținem alăptarea împreună”. În acest sens, vor avea loc discuţii publice şi individuale, se vor petrece seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative, specialiştii vor participa în cadrul emisiunilor radio şi TV etc.