Sîntem în preajma  la a treia zi de duminică din luna iunie, cînd se sărbătorește Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Am asociat de fiecare dată sărbătoarea noastră profesională cu frumoasa sarbătoare a creștinilor – sărbătoarea de Duminica mare, care mereu merg alături și le-am asociat mereu, drept un semn dumnezeesc.

Pentru  ambele sărbători este simbolic cîntegul despre îngeri păzitori, le sînt comun florile de tei și cimburel –dătător de viață... oamenii se  roagă și se închină în fața icoanelor pentru sănătate în această zi de sărbătoare.

            Anul acesta, de fapt, sărbătoarea profesională este însoțită mai mult de vuetul sirenelor  pe ambulanțe, de ochi ascunși ai lucrătorilor medicali după ecrane de protecție și măști faciale, de fețe îngrijorate și uneori cu frică, de fețe cu urmele grele ale respiratoarelor.

            Anul acesta este mai deosebit pentru sistemul medical, cît și pentru omenire.

            Fiecare an din viața unui colectiv formează o pagină de istorie, iar munca fiecărei persoane formează viața unui colectiv. Avem filmulețul , de istorie al spitalului nostru de la anii 40 încoace. Și acest filmuleț trebue trecut  și în continuare, cu evenimentele , care se strecoară prin ani....

Și anul,care a trecut va lăsa fila sa de istorie..  Peste 70,0 mii consultații la medici specialiști, peste 3000 cazuri asistența de urgențe la secția internare, peste 5000 pacienți tratați în staționar, în jur de 1000 intervenții chirurgicale, 200 nou născuți și alte activități medicale realizate pe parcursul anului.

O realizare de proporție în dezvoltarea instituției în a.2019 a constituit implementarea Proiectului de Parteneriat dintre Consiliul județean Dolj/Romănia și Consiliul Raional Cimișlia Președinte Iovu Bivol  grație căruia s-a realizat renovarea modernă a secției chirurgie precum și dotare cu utilaj, paturi funcționale moderne, mobilier de serviciu; la fel în a.2019 – s-a reușit renovarea secției boli interne, cu surse proprii. Aceste realizări au condus atît la îmbunătățirea considerabilă a condițiilor pentru pacienți în tratament cît și condiții de muncă pentru angajați.

Sîntem puțini la număr lucrători medicali, prea puțini... cu efort mare, cu efort dublu, uneori și mai mult decît dublu s-a reușit a asigura asistența medicală 24/24 ore,a asigurare cu medicamente, hrană, condiții de cazare, îngrijire și tot ce ține de un proces medical.

Avem un spital bun, avem un colectiv bun.

Ne bucurăm și sîntem mîndri, cînd neam regăsit în studiu realizat la nivel Național atît în a.2018, cît și în anul 2019 printre primele 3-5 spitale raionale cu cele mai înalte aprecieri oferite de  către pacienți prin sondaje. Pacienții apreciază înalt activitatea lucrătorilor medical din spitalul Cimișlia.

Mai regăsim pe Facebook și note negative, dar există și partea critică a societății, mai des cei care fac concluzii  (de la distanță).

Ne cunoaștem și noi problemele unde ne mai rămîne  loc de muncă:  comunicare, dispoziție,  zîmbet și multă răbdare.

Azi muncim în condiții de criză în Sănătate Publică. A fost și este o provocare destul de dură pentru sistemul medical și direct pentru colectivul nostru, cît și pentru întreaga societate. Nu a fost și nu este de loc ușor: barieră  psihologică, responsabilitate înaltă, efort fizic extrem de mare în Echipamente  grele de Protecție și frică. Am un sentiment de deosebită recunoștință și respect pentru personalul nostru medical, care a fost încadrat, în posturile pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. Au fost selectați cei mai buni și de încredere lucrători medicali, dar și în  condiția că acceptă din propria voință. Nu a fost și nu este de loc ușor. Au fost zile cînd s-au internat cîte 8-16 pacienți pe zi, zile cînd pacienții în stare foarte gravă nu au permis asistentelor nici pauze mici, zile cînd asistentele medicale au eșit din gardă cu răni pe față din cauza respiratoarelor, zile cînd medicii și asistentele au eșit din gardă scăldați în transpirații și epuizați fizic.

            Vă exprim respect și mare recunoștință pentru curajul și munca voastră  cu sacrificiu în asemenea condiții.

            Stimați colegi!

            Mulțumesc tuturor pentru că sînteți  parte  a colectivului nostru, pentru munca depusă de fiecare zi dedicată sănătății cetățenilor.

Vă mulțumesc pentru dedicație și profesionalizm, pentru  dăruire și răbdare de a sta în fața problemelor  de sănătate, în  fața problemelor și chiar a ambițiilor sociale uneori, ale cetățenilor.

Fiecare persoană în parte fie în serviciu de  gospodărie, de bucătărie, de contabilitate, statistică ori administrativ, alături de serviciul medical  direct  își are rolul  său important în realizarea acestei activități mărețe- servicii de sănătate.

 

            De fiecare dată cu mult respect și plecăciune vin să mulțămesc veteranilor, care astăzi se află la odihna bine meritată, ori muncesc  alături de noi, pentru munca enormă, care au consacrato  dea lungul anilor în acest spital. Au construit, au luptat cu infecții grele (trahomă, tif, malarie, poliomielită ș.a.), prin muncă și înțelepciune au demonstrat unitate colectivă, au căpătat încrederea și respectul cetățenilor, au transmis prin generații experiența și tradiții valoroase. Profundă plecăciune în fața trudei Dumnealor.

            Mulțumesc conducerii raionului, Președinte Mihai Olarescu pentru că sînt alături de noi și ne susțin, în special în această perioadă dificilă- criză în Sănătate Publică.

Mulțumesc atît pentru suportul moral, care contează destul de mult în încercările veții, cît și suportul prin dotarea cu utilaje strict necesare  instituției în fiecare zi, cît și în Situații Excepționale.

În perioada de criză au  fost alocate 2 dulapuri de sterilizare; 1 autoclav cu aburi care erau strict necesare în situația care a crescut considerabil volumul de echipamente necesar a fi supus sterilizării.

De asemenea a fost oferit un Generator automat electric cu capacitate de 150 KV, care va deveni o sursă sigură de asigurare autonomă cu curent electric a spitalului în întregime în cazul deconectării EnEl.

Este rezolvată una din problemele importante ce ține de siguranța spitalul în condiții SE, conform standardelor . Mulțumim consilierilor  care conștientizează semnificația sistemului medical în existența unui popor !  și ne oferă înțelegere și sprijin.

            Stimați colegi, lucrători medicali și întreg colectiv:  Vă felicit cu această sărbătoare – Ziua lucrătorului medical și farmacistului. Vă urez sănătate! Vă urez curaj, putere, încredere și izbîndă în lupta cu suferințele pacientului.

Vă doresc bunăstare în familie, să vă bucure viața cu evenimente frumoase.

Vă doresc aprecieri  bine meritate în acest stat și recunoștința civilizației umane!

 

Director IMSP Spitalul raional Cimislia            Florea Mariana