Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe 28 iulie, ziua de naștere a omului de știință, câștigător al premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul hepatitei virale B (HBV) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru acest virus.

Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă o oportunitate ideală pentru a aborda problemele ce țin de hepatitele virale în rândul societății civile, mass-mediei, a autorităților, stimulând astfel acțiunile necesare pentru a atinge ținta de eliminare a hepatitelor virale către 2030. Tema evenimentului din acest an este „Viitorul fără hepatită”, cu un accent puternic pe prevenirea hepatitei B (HVB) în rândul mamelor și nou-născuților.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, din cauza răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

La nivel mondial, virusurile hepatice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 13 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală cronică B și aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C.

Hepatita virală este una dintre principalele cauze ale decesului la nivel global, reprezentând 1,34 milioane de decese pe an – adică mai mult decât HIV / SIDA, tuberculoză sau malarie. Circa 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită B și 80% care trăiesc cu hepatită C nu cunosc despre statutul de boală, ceea ce duce la posibilitatea reală de a dezvolta o boală hepatică fatală sau cancer hepatic.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2020, OMS ține să reitereze lumii despre necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare, și tratament a hepatitelor, inclusiv în timpul pandemiei COVID – 19 pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită.

Unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, teste de diagnostic, medicamente și campanii de educație. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, urmărește să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

În Republica Moldova, în anul 2019 au fost înregistrate în total 2957 cazuri noi de hepatite virale, dintre care 1937 (65,5%) cazuri reprezintă hepatite virale B, C și D. Hepatitele virale B, C și D formă acută au fost înregistrate în 46 (2,4%) cazuri și formă cronică în 1891(97,6%) cazuri.

În instituțiile medico – sanitare, cumulativ în anul 2019 au fost înregistrați 48873 pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D și 5062 pacienți cu ciroze hepatice.

În 6 luni a.2020 s-au înregistrat 3 cazuri cu hepatită virală B acută, 18 cazuri cu hepatită virală C acută, 214 cazuri cu hepatita virală B cronică fără Delta antigen, 10 cazuri cu hepatită virală B cu Delta antigen și 384 cazuri cu hepatită virală C cronică.

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. Din momentul inițierii tratamentului antiviral în 2016 și până la iulie 2020 au fost incluși în tratament 21208 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată de peste 97%.

În populațiile cheie –utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbaților care practică sex cu bărbați se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.

Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei – 28 iulie 2020 oferă o oportunitate pentru a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, a promova testarea populației la hepatitele virale, cunoașterea statutului și adresarea pentru tratamentul antiviral.